Selamat Bertemu

Selamat Datang ke Laman Blog Kesatuan Pembantu Pertanian Semenanjung Malaysia

AHLI JAWATANKUASA PUSAT KPPSM 2012-2014


**************************************************************************************************************************************************************************

AHLI JAWATANKUASA PUSAT KESATUAN PEMBANTU PERTANIAN SEMENANJUNG MALAYSIA (KPPSM) 2012-2014

Presiden : En. Nazian bin Hj Yusof
Naib Presiden : En. Jamaludin bin Mat Rejab
Setiausaha : En. Md Noor bin Mamat
Pen.Setiausaha : Pn. Nurhaizad binti Abd Manap
Bendahari : En. Khairul Anwar bin Hj. Abdul Karim
Ahli Jawatankuasa : En. Rosli bin Mat Saman (Pengerusi Cawangan Perlis)
Tn.Hj. Rosli b. Yahya (Pengerusi Cawangan Kedah)
En.Md Radzi bin Ali(Pengerusi Cawangan Pulau Pinang)
Tn.Hj. Hashim bin Md Zaini(Pengerusi Cawangan Perak)
En.Idris binAb Samad(Pengerusi Cawangan Selangor)
En. Hasnur bin Haroon (Pengerusi Cawangan Negeri Sembilan)
En.Ahmad Rafie bin Mat Hassan (Pengerusi Cawangan Melaka)
Tn. Hj Sahlan bin Mohamed (Pengerusi Cawangan Johor)
En.Mohd Rasli bin Chik(Pengerusi Cawangan Pahang)
En. Yahya bin Mat Zain (Pengerusi Cawangan Terengganu)
En. Muhamad bin Hamat (Pengerusi Cawangan Kelantan)
En. Abdullah Sani bin Salleh (Pengerusi Cawangan Perkhidmatan Persekutuan)


***********************************************************************************************************************************************************************************

UCAPAN PRESIDEN KPPSM

Assalamualaikum.

Syukur alhamdulillah kita dapat bertemu di laman sesawang ini dengan harapan semua akan memperolehi kebaikan dengan adanya laman interaktif ini.

Sekian terima kasih.


NAZIAN BIN HAJI YUSOFF
PRESIDEN
KESATUAN PEMBANTU PERTANIAN SEMENANJUNG MALAYSIA (KPPSM)
SESSI 2012-2014

Wednesday, 26 June 2013

Utusan Malaysia
24/6/2013KUALA LUMPUR 23 Jun - Majikan dinasihatkan supaya tidak mengambil kesempatan terhadap kelonggaran yang diberi oleh Kementerian Sumber Manusia dalam pelaksanaan dasar gaji minimum.
Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman berkata, kelonggaran tersebut perlu bertempoh supaya nasib pekerja tidak terabai.
"Kebajikan pekerja mesti diberi keutamaan jika majikan mahu memastikan syarikat atau perniagaan mereka lebih maju dan berdaya saing.
"Pihak kerajaan perlu meneliti beberapa aspek seperti kos operasi yang ditanggung oleh majikan dalam menilai pihak yang layak diberi kelonggaran," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Akhbar melaporkan majikan yang mempunyai masalah dalam melaksana dasar gaji minimum akan diberi kelonggaran sekiranya dapat memberikan alasan munasabah kepada Kementerian Sumber Manusia.
Menterinya, Datuk Richard Riot berkata, input daripada majikan itu akan dibincangkan wakil kementerian, kesatuan sekerja serta majikan dan hasilnya akan menentukan sama ada majikan berkenaan boleh melanjutkan tempoh permulaan pelaksanaan gaji minimum atau sebaliknya.
Sementara itu, Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Abdul Halim Mansor pula berpendapat kelonggaran tersebut adalah tidak wajar berikutan dasar gaji minimum memainkan peranan penting meningkatkan kebajikan pekerja berpendapatan rendah.

"Selaras dengan matlamat utama kerajaan dalam menjana pertumbuhan ekonomi negara, pihak kami percaya dasar gaji minimum boleh memberikan manfaat kepada negara dalam jangka panjang," katanya.

No comments:

Post a Comment