Selamat Bertemu

Selamat Datang ke Laman Blog Kesatuan Pembantu Pertanian Semenanjung Malaysia

AHLI JAWATANKUASA PUSAT KPPSM 2012-2014


**************************************************************************************************************************************************************************

AHLI JAWATANKUASA PUSAT KESATUAN PEMBANTU PERTANIAN SEMENANJUNG MALAYSIA (KPPSM) 2012-2014

Presiden : En. Nazian bin Hj Yusof
Naib Presiden : En. Jamaludin bin Mat Rejab
Setiausaha : En. Md Noor bin Mamat
Pen.Setiausaha : Pn. Nurhaizad binti Abd Manap
Bendahari : En. Khairul Anwar bin Hj. Abdul Karim
Ahli Jawatankuasa : En. Rosli bin Mat Saman (Pengerusi Cawangan Perlis)
Tn.Hj. Rosli b. Yahya (Pengerusi Cawangan Kedah)
En.Md Radzi bin Ali(Pengerusi Cawangan Pulau Pinang)
Tn.Hj. Hashim bin Md Zaini(Pengerusi Cawangan Perak)
En.Idris binAb Samad(Pengerusi Cawangan Selangor)
En. Hasnur bin Haroon (Pengerusi Cawangan Negeri Sembilan)
En.Ahmad Rafie bin Mat Hassan (Pengerusi Cawangan Melaka)
Tn. Hj Sahlan bin Mohamed (Pengerusi Cawangan Johor)
En.Mohd Rasli bin Chik(Pengerusi Cawangan Pahang)
En. Yahya bin Mat Zain (Pengerusi Cawangan Terengganu)
En. Muhamad bin Hamat (Pengerusi Cawangan Kelantan)
En. Abdullah Sani bin Salleh (Pengerusi Cawangan Perkhidmatan Persekutuan)


***********************************************************************************************************************************************************************************

UCAPAN PRESIDEN KPPSM

Assalamualaikum.

Syukur alhamdulillah kita dapat bertemu di laman sesawang ini dengan harapan semua akan memperolehi kebaikan dengan adanya laman interaktif ini.

Sekian terima kasih.


NAZIAN BIN HAJI YUSOFF
PRESIDEN
KESATUAN PEMBANTU PERTANIAN SEMENANJUNG MALAYSIA (KPPSM)
SESSI 2012-2014

Wednesday, 13 February 2013

Sumber : Berita Harian - 13 Februari 2013

Kuala Lumpur: CUEPACS dijangka mengemukakan beberapa cadangan berhubung kenaikan elaun penjawat awam dalam pertemuan kesatuan sekerja itu bersama Ketua Setiausaha Negara (KSN), Datuk Seri Dr Ali Hamsa di Putrajaya, hari ini. 

Antaranya mengenai Imbuhan Tetap Perumahan (ITP), Elaun Sara Hidup (COLA), tuntutan penginapan, status jawatan kontrak, gaji maksimum dan peranan ketua jabatan. 
Presidennya, Datuk Omar Osman,    berkata sebagai contoh CUEPACS mencadangkan supaya COLA diselaraskan kepada RM300, manakala ITP pula ditingkatkan daripada RM180 kepada RM450 berdasarkan kos hidup yang semakin meningkat dari semasa ke semasa. 

Omar berkata, mengenai tuntutan penginapan pula, pihaknya berharap ia akan ditingkatkan kepada RM200 berbanding RM120 ketika ini, kerana kebanyakan hotel sudah menaikkan harga. 

“Jumaat lalu, beliau (Ali) mengumumkan lebih 80 jenis elaun penjawat awam akan dikaji semula dan memandangkan kepemimpinan tertinggi CUEPACS mengadakan pertemuan bersamanya esok (hari ini), maka kita akan turut mengemukakan beberapa cadangan untuk dipertimbangkan kerajaan. 

“Kesediaan kerajaan untuk mengkaji semula perkara (elaun) itu, menunjukkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak pernah melupakan soal kebajikan penjawat awam,” katanya kepada BH, semalam. 

Tujuan lebih 80 jenis elaun penjawat awam termasuk elaun sara hidup dikaji semula bagi melihat kesamarataan, kesaksamaan dan kemunasabahannya sebelum diumumkan Perdana Menteri. 
Omar berkata, selain itu CUEPACS juga akan membincangkan secara terperinci mengenai penjawat awam yang sudah mencapai tangga gaji maksimum serta kadar kenaikan (gaji) yang bakal diperoleh mereka. 

“Sebelum ini dimaklumkan bahawa mereka mungkin menerima kenaikan antara dua hingga lima peratus, bagaimanapun ia hanya membabitkan kakitangan awam yang mempunyai prestasi cemerlang serta mencatat markah 80 dan ke atas dalam Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT). 

“CUEPACS berharap kenaikan itu membabitkan semua kakitangan daripada kumpulan terbabit yang turut menyumbang kepada perkhidmatan awam. Kita juga akan berbincang mengenai peranan segelintir ketua jabatan yang kadang-kala menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan pekerja,” katanya.

No comments:

Post a Comment